Announcement

Collapse
No announcement yet.

Expedition Tunisien 2013: Reseberättelse

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Expedition Tunisien 2013: Reseberättelse


  Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell-Tunisien-20130507-5656.jpg
Views:	1
Size:	73.3 KB
ID:	579

  "Vid frukost på stranden kommer Nils tillbaka från en av sina morgonrundor och säger att han träffat på några Tunisier som inte får igång sin bil och har suttit fast sen igårkväll. De är så väluppfostrade att de inte vill komma och störa oss utan vi går istället till dem för att prata. De vill ha hjälp med att få igång deras Peugeot som är av en något äldre modell med få
  raka plåtar och det mesta av färgen sedan länge avflagnad. Vi kör dit för att hjälpa dem efter att ha slagit ihop taktälten. De är fyra i en bil, långt ute på stranden utan någon som helst räddningsutrustning och när de ser att vi plockar fram bogserlina och fästöglor lyser de upp. Vi bogserar igång deras bil, som hoppar igång med en så hostande tomgång som vi inte riktigt vet om den kommer fortsätta eller dö strax efter att vi lämnat dem. De försäkrar oss om att det inte är någon fara och att det är ”normal” tomgång. En av männen visar stolt upp bilens enda bränsletank, gjord av djurhud som han sitter med i knät i baksätet varur några slangar leder iväg mot motorn, innan de glada puttrar iväg halkandes av och an med bilen i sanden."

  Vi arrangerade i maj 2013 en expedition till Tunisien och Sahara i våra fyrhjulsdrivna bilar och tog med oss sex expeditionsdeltagare som vi inte kände sedan tidigare och som heller inte kände varandra innan. Det var ett äventyr vi skulle på och vi ville utforska Saharaöknen. Följ oss i denna reseberättelse där vi både får uppleva det riktiga Sahara men samtidigt får utstå prövningar som fastkörningar och svåra vägval, helt ounderstött med bara oss själva att ta oss ur eventuella utmaningar.
  Last edited by fredrikarnell; 14-11-2013, 20:29.
  Arnell Expedition
  Vad blir nästa äventyr?

 • #2
  Expedition Tunisien 2013: Dag 1

  Det är sex förväntansfulla deltagare på Expedition Tunisien som står och väntar vid ett gathörn i centrala Geneve när vi kommer med våra bilar för att påbörja expeditionen. Deltagarna kommer med mycket varierande bakgrund, både offroad-intresserade och mer äventyrsfokuserade (varav flera är medlemmar här på Utsidan). Bland oss har vi Peter (Offroadarrangör och -entusiast) från Malmö, Nils (barock-oboe-spelare, en av tre i Sverige!) också från Skåne, Joakim (dokorand på Chalmers i Göteborg med bestigningar som Aconcagua under bältet), Anna (ökenälskare och författare från Uppsala), Rasmus (mekaniker från Stockholm med offroad-intresse) och Felix (offroadentusiast också från Stockholm). Med åldrar från 20 till 48 och allt däremellan ger det en enormt härlig dynamik till vår expeditionsgrupp. Vi skulle nu spendera två veckor tillsammans. Vi som arrangerar det heter Fredrik och Matilda. Åtta deltagare och två 4x4 mot Tunisien och Sahara.

  Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130512-6494_t.jpg
Views:	1
Size:	72.7 KB
ID:	428

  Efter en introduktion sätter vi snabbt av söderut till första anhalten, en kampingplats i nära Alessandria i Italien. Vi tar vägen genom Franska Alperna och passerar från Frankrike till Italien via Chamonix och Mont Blanc-tunneln. Mont Blanc självt är höljt i dimma, men de lägre 4000 meters topparna är synliga och det ser ut som om de sträcker på sig lite extra för att alla försöka ta platsen som den näst högsta toppen i Alperna.

  Matilda tappar ganska snart sin plånbok och skrämmer deltagarna med att kanske vara en virrpanna, men lyckas snabbt vinna tillbaka förtroendet och blir anförtrodd med att vara ansvarig för den gemensamma hushållskassan som vi skulle använda för alla gemensamma utgifter. Vi kör ner till vår kamping i Alessandria. Det är vår sista och enda kampingplats under expeditionen. Vi avnjuter en välförtjänt italiensk pizza och Nils introducerar gänget till grappa, motsvarighet till nordeuropas vodka kan man nog säga. På kvällen packar vi om och alla får sina lådor att förvara sina personliga saker i. Det är klart att mängden packning är aningen större än beräknat, men vi lyckas galant trycka in allt ändå. Sen kommer den stora övningen att för första gången slå upp taktälten. Det gäller att lossa saker i rätt ordning och sedan ha ett litet knyck i vristen och vips är tältet uppfällt på bilens tak. Alla tar till sig tekniken väldigt fort och andra gången det är dags att fälla upp var alla redan mästare på taktältsuppfällning! Vi kryper sedan i kojs.
  Last edited by fredrikarnell; 13-11-2013, 15:02.
  Arnell Expedition
  Vad blir nästa äventyr?

  Comment


  • #3
   Expedition Tunisien 2013: Dag 2

   Vi startar med en tur till ett valborgsstängt Alessandria då vi har lite tid att slå ihjäl innan vi ska på båten i Genova i Italien. Vägen ned mot Genova består nästan enbart av tunnlar och broar och man förstår lätt varför de måste ta så mycket betalt för vägen.

   Efter att ha checkat in på båten som ska ta oss till Afrika under det kommande dygnet, fäller vi ut en av markiserna och pinkar ut reviret i den soldränkta båtkön. Det blir turligt nog inte lika lång väntan som vi trott och efter några timmar kan vi köra på.

   Båtturen ska ta ca 20 timmar där vi korsar Medelhavet från nord till syd.

   Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130501-5211_t.jpg
Views:	1
Size:	91.9 KB
ID:	429
   Last edited by fredrikarnell; 13-11-2013, 15:03.
   Arnell Expedition
   Vad blir nästa äventyr?

   Comment


   • #4
    Expedition Tunisien 2013: Dag 3

    Vi siktar Afrika! Kontinenten tornar upp sig som små disiga kullar med träd som hår. Kullarna blir tydligare och skarpare ju närmare vi kommer, innan vi börjar se hus och till och med människor. Vi är i Afrika.
    Båten anländer tidigare än väntat och en tidig anläggning är väldigt skönt, eftersom vi då kan köra och göra dagens ärenden i dagsljus hellre än i mörker. Vi rullar av och passerar den någorlunda effektiva gränspassagen. Polisen lyckas stämpla fel inträdelsedag i allas pass så lite backning får vi ändå.

    Vi hämtar ut tunisiska dinarer och tankar upp bilarna och ger oss av söder ut mot en lång strandremsa söder om turistområdet Hammamet, men är trots närheten till detta charterparadis helt oexploaterat och vi tillbringar en kväll helt själva på stranden!

    Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130503-5217_t.jpg
Views:	1
Size:	97.5 KB
ID:	430
    Last edited by fredrikarnell; 13-11-2013, 15:03.
    Arnell Expedition
    Vad blir nästa äventyr?

    Comment


    • #5
     Expedition Tunisien 2013: Dag 4

     Vi vaknar tidigt och avnjuter frukost på stranden bestående av yogurt, bröd, ost, juice och varmt te. Den friska morgonbrisen gör att ingen hoppar i för ett morgondopp utan vi kör istället söder ut på stranden. Vi kör denna runda så att alla får känna på hur det är att köra på sand innan vi ger oss ut i öknen. Det står inte på förrän vi kör fast i sanden med en av bilarna, men lite rensning av sand med händerna och fem som puttar kommer bilen snabbt ut.

     Efter en halvtimmes körande går motortemperaturen upp på en av bilarna av den hårda sandkörningen och vi passar på att ta en lite paus. När vi utvärderar tidvatnet som är på väg in bestämmer vi oss för att det är bäst att vända tillbaka innan strandremsan blir vattenfylld. När vi ska starta sitter en av bilarna fast igen, men lite puttande får loss den och vi kör tillbaka.

     Dagens mål är att åka och titta på den näst-största kolosseum i världen efter den i Rom. En imponerande rund byggnad och mycket välbevarad från romartiden. Mycket av gamla lämningar i Tunisien är faktiskt från romarna som inkluderade mycket av Tunisien i deras rike när det begav sig.

     Efter en god lunch kör vi vidare söderut förbi Sfax och letar efter en plats att spendera natten nära vattnet. Det visar sig inte vara riktigt så enkelt denna gång, vägen är långt från stranden och vi måste passera våtmarker för att komma ner. Vi får vända tillbaka flera gånger innan vi hittar en bra plats att passera. På vägen ut till stranden kör vi över en liten torkad saltsjö underminerad med vatten, där våra 3-tonsbilar sjunker ned en hel del och vi får piska bilarna för att inte fastna. Det går galant och vi kommer till en öde strand som belöning. När Matilda kliver ur bilen står hon direkt på huvudet! Marken runt denna strand är underminerad sandlera. Den ser stabil ut på ytan, men den har inte någon bärighet mellan övre och undre lagret, så att gå och halka var temat för kvällen. Det blir ett tidigt stopp idag och vi sätter upp stolar och bord för att laga mat. Det blir en mycket god kalkongryta som vi äter till solnedgången med lite lyxigt rödvin vi haft med oss från Italien (Tunisien är ju ett muslimskt land så alkohol är svårt att hitta).

     Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130503-5221_t.jpg
Views:	1
Size:	98.0 KB
ID:	433

     Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130503-5238_t.jpg
Views:	1
Size:	79.4 KB
ID:	432

     Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130503-5241_t.jpg
Views:	1
Size:	91.5 KB
ID:	431
     Last edited by fredrikarnell; 13-11-2013, 15:04.
     Arnell Expedition
     Vad blir nästa äventyr?

     Comment


     • #6
      Expedition Tunisien 2013: Dag 5

      På vägen ut från stranden märker vi snart att denna lera vi skrattat åt och halkat så mycket på när vi sovit är lika hal för bilarna som för oss. Vi försöker komma tillbaka till vägen några kilometer inåt land.Vi försöker först längs med stranden och sedan inåt land, men en av bilarna fastnar på planmark i ett lite blötare parti trots fyrhjusldrift och differentiallås. Terrängdäcken blir så igensatta av leran att de liknar Formula 1-slicksdäck och vi kommer inte vidare i den riktningen. Den andra bilen drar lätt ut den från en torrare position efter att puttningsförsök visat sig lönlösa och leriga. Vi testar i en annan riktning och försöker komma ut den vägen. Första bilen undkommer med nöd-och-näppe en till fastkörning på planmark och kommer förbi en blötare lera, men nu sätter sig den andra i leran och inget annat än att dra ut den är lönt.Vi kör vidare i en tredje riktning. Till en början verkar det bra, vi klarar oss igenom halkleran, men kommer sen till ett parti som förefaller lika svårt som de vi redan fastnat i. Denna gång går vi hela sträckan före vi försöker att forcera. Förberedelserna belönar oss med att komma förbi den värsta leran. Eftersom vi inte längre hållit oss till någon väg kommer vi bakvägen in hos en olivbonde och vägen vidare verkar inte riktigt glasklar. Vi får riktning av dem med handsignaler då inte ens franska fungerar här. De dirigerar oss mellan deras byggnader där vi får se upp för tvättlinor, divserse höns och metallskrot. När vi klämmer våra stora bilar mellan deras hus är det rätt klart att denna väg inte är den ortodoxa vägen ut... Men den tar oss till slut tillbaka upp på vägen!

      Dagens mål är att komma ner mot Matmata-området som är känt för sina troglodytgrottor, där vi ska se om vi hittar några grottboende. Vi passerar via Gabès och tar vägen söder ut mot Matmata. Det har blivit lite sent för att åka och leta grottor och istället bestämmer vi oss för att svänga av vägen halvvägs ner mot Matmata för att köra lite mindre vägar för att hitta en sovplats. Vi kör på en av många småvägar som bara blir mindre och mindre till dess att hjulspåren knappt går att urskilja. Vi kör vidare upp på en kulle. Peter brister ut att han vill åka en kulle till, sagt och gjort, på nästa kulle vill han åka en till. Vi kör vidare och hittar sedan en kulle där vi bestämmer oss för att spendera natten. Ut med stolar och bord samt markiserna i den ännu varma solen. Vissa går på upptäcksfärd bland kullarna medan andra städar lite bland matkaoset som blivit vid senaste handlingen. Fruktsallad och vin till förrätt, inte fel! Grillad kyckling i chilisallad (starkt!) till huvudrätt. Det blev helt magiskt gott. Vi avnjuter det till en sjunkande sol och rosafärgad himmel. Det blir en fin kväll uppe på kullen med en vy som inte går av för hackor.

      Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130504-5255_t.jpg
Views:	1
Size:	73.7 KB
ID:	436

      Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130504-5252_t.jpg
Views:	1
Size:	99.5 KB
ID:	437

      Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130504-5290_t.jpg
Views:	1
Size:	76.5 KB
ID:	435

      Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130504-5303_t.jpg
Views:	1
Size:	69.4 KB
ID:	434
      Last edited by fredrikarnell; 15-11-2013, 13:11.
      Arnell Expedition
      Vad blir nästa äventyr?

      Comment


      • #7
       Expedition Tunisien 2013: Dag 6

       Med alla utvilade och taggade för att leta grottfolk packar vi ihop efter en yogurt- och mack-frukost och sätter av ner från kullarna med bilarna studsandes och vankandes av och an av de grova stenarna på marken. Vi kommer enkelt tillbaka till där vi var kvällen innan, men hur komma söderut? Vi försöker oss på ett spår, men det visar sig leda till en uttorkad flodbädd. Vi kryper oss fram längs en kullkamm och kör i allmänhet söderut i hopp om att hitta en väg eller stig som tar oss till grottområdet. Lite kryssande och vi kommer till slut ut på en väg vid ett hus. Ur med lågväxel och vi rör oss plötsligt tio gånger fortare söder ut på en normal grusväg.

       Vi följer vägen via åkrar, smala passager och flodfåror och kommer efter någon timme eller två fram till Chemlali, en by liknande den kända grottstaden Matmata, men utan alla turister och vi är mycket riktigt de enda där förutom byns invånare. Grottorna är utgrävda hål i marken runt 5 meter djupa med ett antal dörrar nere i hålet. Ingången är via en sidotunnel. Just denna stads hålor är sen en tid övergivna, men det sägs att det fortfarande finns folk som bor i denna typ av troglodytgrottor, speciellt i sommarhettan. Vi lyckades däremot inte hitta några denna gång. Vi tar oss också upp på ett berg vid byn för att få en bättre vy över hålen i marken – och vilken utsikt sen! Hela nejden framför våra fötter med vad som ser ut som hundratals kratrar i marken som en gång har varit folks hem.

       Mätta på grottor, slingrar vi oss vidare söderut över Dahar-bergen, då alla börjar bli sugna på sanddyner vid det här laget. Men först lite proviantering – vi ska ju vara borta från civilisationen fyra-fem dagar nu. Vi fyller alla tankar och reservdunkar med diesel och alla vattendunkar och säckar med vatten. Allt som allt har vi med oss 240 liter diesel och 180 liter vatten. Sen bunkrar vi mat och förbereder oss för att köra ut i öknen.

       Vid Tataouine svänger vi av huvudvägen västerut - ut mot öknen. Till en början är det en fin asfaltsväg. Vi stannar en snabbis i Chenini, en fortifierad bergsstad byggd på en otillgänglig höjd. I brist på krigshot har lokalbefolkningen sedan länge flyttat ned från höjden och bor nu vid foten på berget. Vi fortsätter sedan på asfaltsvägen en stund till, tills vi tar av på en mindre grusväg – nu skulle vi inte se asfalt på ett bra tag. Med solen på väg ner, kör vi ytterligare en bit på denna väg innan vi stannar för natten i en sänka vid några palmer. Vi sparkar snabbt igång resans första lägereld som också kommer väl till pass som grill. Det blir grillad kalkon med en mumsig sallad och cous-cous till middag. Kvällen avnjuter vi runt elden och beundrar stjärnhimlen. Det visar sig när vi kör chokladprovning att vi redan har samlat på oss inte mindre än 10 olika chokladsorter! Imorgon väntar öknen och enorma sanddyner!

       Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130505-5315_t.jpg
Views:	1
Size:	52.9 KB
ID:	438

       Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130505-5333_t.jpg
Views:	1
Size:	98.3 KB
ID:	439

       Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130505-5337_t.jpg
Views:	1
Size:	95.8 KB
ID:	440

       Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130505-5349_t.jpg
Views:	1
Size:	92.7 KB
ID:	441

       Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130505-5372_t.jpg
Views:	1
Size:	83.8 KB
ID:	442

       Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130505-5414_t.jpg
Views:	1
Size:	94.4 KB
ID:	443

       Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130505-5419_t.jpg
Views:	1
Size:	97.3 KB
ID:	444

       Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130505-5428_t.jpg
Views:	1
Size:	55.6 KB
ID:	445

       Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130505-5435_t.jpg
Views:	1
Size:	54.2 KB
ID:	446

       Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130505-5437_t.jpg
Views:	1
Size:	69.3 KB
ID:	447

       Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130505-5452_t.jpg
Views:	1
Size:	56.0 KB
ID:	448
       Last edited by fredrikarnell; 13-11-2013, 15:05.
       Arnell Expedition
       Vad blir nästa äventyr?

       Comment


       • #8
        Expedition Tunisien 2013: Dag 7

        Vi vaknar till soluppgången bredvid våra palmer och omgivna av en enorm öken. Efter frukost kör vi västerut genom att välja bland de många olika pistar (från piste på franska, används för alla mindre vägar i Tunisien) som korsar fram i öknen. Den här delen av öknen är mer av stenöken-typ med mindre sandhögar blandat med mindre och större stenar som ligger här och där. Vi navigerar på dessa pistar tills vi får för oss att ta vår egen väg. Vi svänger av pisten och kör riktning sydväst. Stenöken är praktiskt eftersom det är lika fin väg mellan vägarna som på dem, ibland till och med bättre.

        Vi stannar för lunch när vi känner oss hungriga. Det blir i en lätt sänka som vi stannar, där vi inte syns på mil som annars är fallet. Det är dags att duscha, så lite mindre ”insyn” är ju bra. Fältduschningen är ett spännande moment där vi tagit med oss duschvatten i svarta gummisäckar som vi hänger från bilen och får på så sätt rinnande vatten! Vi installerar lunchborden mellan bilarna, medan ”duschkabinen” utgörs av andra sidan av en av bilarna och resten av väggarna är öknen själv. Det är skönt att bli ren efter ett par dagar utan dusch!

        Med åtta nyduschade och mätta själar sadlar vi åter upp och börjar köra mot dynerna. Det är en gradvis övergång, från stenarna till sandhögar och sedan sandberg. Vi stannar givetvis vid första större dynen för att göra dagens träningspass, upp och ned på dynen. Det är otroligt vad bra utsikt man får av endast några tiodals meter höga dyner, så platt är det. Matilda verkar ha extra mycket spring i benen och springer upp och ner flera gånger.

        Dagens mål är att komma till oasen Ksar Ghilane, en vattenkälla nära en av de södraste romerska utposterna i Sahara (ksar betyder just fort). Vi kommer dit framåt eftermiddagen och möts av ett enormt hav av böljande sanddyner så långt ögat når. Vi stannar bilarna och spenderar en liten stund med att bara ta in det hela. Känslan i kroppen av att faktiskt stå framför en sådan enormt imponerade plats är svårslagen - det är som om tiden stannar upp litegrann och allt blir tyst - att det kan finnas sådana här platser på jorden!

        Vi installerar oss snart vid den varma vattenkällan, som i nutid grävts ut till en större vattenpool. Med 30 grader i källvattnet är det inte så att man någonsin måste gå upp. Det blir en del tid i källan för oss. Vi har planerat att stanna vid oasen en dag för att ”vila upp” oss. Vi kampar vid utkanten av oasen i lä av en sandbank och träd.

        Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130506-5481_t.jpg
Views:	1
Size:	59.0 KB
ID:	452

        Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130506-5467_t.jpg
Views:	1
Size:	40.1 KB
ID:	453

        Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130506-5461_t.jpg
Views:	1
Size:	76.7 KB
ID:	454

        Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130506-5501_t.jpg
Views:	1
Size:	91.9 KB
ID:	451

        Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130506-5518_t.jpg
Views:	1
Size:	95.1 KB
ID:	450

        Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130506-5529_t.jpg
Views:	1
Size:	66.0 KB
ID:	449

        Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130507-5568_t.jpg
Views:	1
Size:	100.1 KB
ID:	455
        Last edited by fredrikarnell; 13-11-2013, 15:07.
        Arnell Expedition
        Vad blir nästa äventyr?

        Comment


        • #9
         Expedition Tunisien 2013: Dag 8

         Vår vilodag består till stor del av latandes vid källan och eftersom det faktiskt gick att få tag på öl i oasen (till dyra priser här, men till en spottstyver jämfört med hemma), tillråga på allt också kall, så blev det en del av den varan för en del. Kall öl i 30-gradig ökenkälla fick oss att tro att vi var på något annat än en expedition. Speciellt minnesvärt är när bartendern vänder upp och ned på ett bord och sjösätter det i källan med våra öl på så att vi får dem flytandes direkt till oss i källan. Smidigare bartender-service får man leta efter.

         Nu är inte allt glassig semester för dagen - Felix, Rasmus, Peter, Jocke och Nils drar iväg med fyrhjulingar över dynerna, medan Matilda och jag tar en av bilarna och kör lite sanddyner för att reka pistens början för morgondagens etapp. Anna tar tillfället iakt att komma ikapp med dagboksskrivandet.

         Framåt solnedgången tar vi en tur med kamel ut i dynerna. Väldigt turistanpassat, men det är charmigt ändå - framförallt med Nils ståendes på en dyn spelandes sin barock-oboe när vi rider ut på kameler i Saharas sand i solnedgången. Det känns som om vi gör något speciellt och pampigt.

         Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130507-5547_t.jpg
Views:	1
Size:	78.9 KB
ID:	456

         Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130507-5566_t.jpg
Views:	1
Size:	43.2 KB
ID:	460

         Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130507-5563_t.jpg
Views:	1
Size:	47.0 KB
ID:	459

         Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130507-5656_t.jpg
Views:	1
Size:	65.5 KB
ID:	466

         Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130507-5560_t.jpg
Views:	1
Size:	47.9 KB
ID:	458

         Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130507-5553_t.jpg
Views:	1
Size:	61.2 KB
ID:	457

         Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130507-5576_t.jpg
Views:	1
Size:	103.3 KB
ID:	461

         Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130507-5580_t.jpg
Views:	1
Size:	84.5 KB
ID:	462

         Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130507-5592_t.jpg
Views:	1
Size:	77.2 KB
ID:	463

         Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130507-5617_t.jpg
Views:	1
Size:	54.3 KB
ID:	465

         Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130507-5674_t.jpg
Views:	1
Size:	71.8 KB
ID:	467

         Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130507-5595_t.jpg
Views:	1
Size:	96.7 KB
ID:	464
         Last edited by fredrikarnell; 13-11-2013, 15:08.
         Arnell Expedition
         Vad blir nästa äventyr?

         Comment


         • #10
          Expedition Tunisien 2013: Dag 9

          Vi packar ihop vår vildkamping och gör oss redo för lämna oasen och köra vidare i öknen. En lite fältmässig tankning från dieseldunkar i ett skjul och nybakta bröd från elden och vips kör vi ut över dynerna. Den här etappen är mycket mer sand och mindre sten. Första sträckan är nästan uteslutande dyner. Med sina upp-ned, upp-ned. Gasa, släpp upp, gasa, släpp upp...

          Till en början går det bra, men vi bestämmer oss snart för att hitta en egen väg än den ”vanliga” och kör av de etablerade spåren och då blir det snabbt lite svårare. Vi gör lite körövningar och filmar en del, tills en av bilarna sätter sig duktigt i sanden. Med chassit vilandes på dynen och däcken långt nedgrävda i sanden är det inget att göra än att dra loss den med andra bilen, putta hjälper inte ett skvatt. Vi hivar fram kinetik-repet (ett rep som gör att man lättare kan dra loss fastsatta bilar) och rycker med den fria bilen och efter två försök hoppar den fastkörda bilen upp ur sanden som om den inte suttit fast överhuvudtaget och vi är fria. Det är bra med lite utrustning ibland.

          Vi kör vidare och får kämpa hårt att hålla den västliga riktningen vi ska åt, med alla dyner och mindre buskar som tvingar oss att kryssa fram. Efter att alla fått köra i sanden kommer vi fram till ett parti med mycket stora dyner där vi direkt sätter fast oss med första bilen. Den andra bilen drar enkelt ut den med vinschen. Med 10 mil eller mer från civilisation är det skönt att ha två bilar som kan dra loss varandra - utan det skulle det kunna blivit en lång promenad tillbaka. Med alla passagerare ute ur bilarna och lite mental förberedelse, tar vi sats och kör båda bilarna rakt över de största dynerna utan större bekymmer.

          Vi tar lunch vid ett annat större dynberg och inser snabbt hur varmt det är, med markiser utfällda och i stolarna i skuggan är det fortfarande en pressande hetta. Som tur är varar det bara under en liten del av dagen och när vi sätter igång igen har det redan blivit mindre varmt.

          Vi kör vidare på en väg som är ömsom relativt stor, ömsom helt uppsvald av sanden. Längre fram träffar vi några män som håller ett kafé öppet (ute i öknen?). De berättar lite om resor de gjort i Sahara och om hemliga källor som man kan hitta om man vet vägen. Inte att vi inte blir sugna, men det fick bli en senare gång.

          Vi kör av vägen och letar en lämplig nattplats. Med öppen eld och grillning av kött vi köpt med oss tidigare och till det en utsökt sallad var kvällen räddad. Vi sitter och pratar sent in på kvällen innan vi kryper till kojs.

          Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130508-5711_t.jpg
Views:	1
Size:	80.9 KB
ID:	468

          Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130508-5727_t.jpg
Views:	1
Size:	59.7 KB
ID:	469

          Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130508-5736_t.jpg
Views:	1
Size:	69.6 KB
ID:	470

          Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130508-5739_t.jpg
Views:	1
Size:	82.7 KB
ID:	471

          Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130508-5748_t.jpg
Views:	1
Size:	49.0 KB
ID:	472

          Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130508-5752_t.jpg
Views:	1
Size:	81.8 KB
ID:	473

          Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130508-5759_t.jpg
Views:	1
Size:	43.3 KB
ID:	474

          Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130508-5764_t.jpg
Views:	1
Size:	36.1 KB
ID:	475

          Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130508-5781_t.jpg
Views:	1
Size:	62.4 KB
ID:	476

          Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130508-5846_t.jpg
Views:	1
Size:	66.0 KB
ID:	477

          Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130508-5851_t.jpg
Views:	1
Size:	89.0 KB
ID:	478

          Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130508-5911_t.jpg
Views:	1
Size:	44.3 KB
ID:	479

          Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130509-5929_t.jpg
Views:	1
Size:	64.1 KB
ID:	481

          Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130509-5920_t.jpg
Views:	1
Size:	76.5 KB
ID:	480
          Last edited by fredrikarnell; 13-11-2013, 15:09.
          Arnell Expedition
          Vad blir nästa äventyr?

          Comment


          • #11
           Expedition Tunisien 2013: Dag 10

           Dagens delmål är en marknad i Douz som enligt männen vid ökenkafét skulle vara idag. Vi skulle idag också komma tillbaka till civilisationen och asfalt. Vi packar ihop kampen och sätter av vidare på de vid det här laget relativt breda tvättbrädevägarna som blandas med sand till och från. Lite fastkörningar och grävning och vi gör sen ett sista stopp i öknen för att känna på de allt mindre och mindre dynerna.

           Vi kör vid lunchtid in i Douz, "porten till öknen" som den brukar kallas, länkad till resten av landet med fina asfaltsvägar där bussturisterna brukar få doppa tårna i sanden. Några ögonbryn höjs när vi kommer in till Douz via öknen istället för den vanliga asfaltsvägen.
           Vi besöker marknaden med allt från bilreservdelar och kryddor till djur och skor. Nils blir erbjuden en sjuhimlans massa kameler för Anna (de antog att de var gifta, vilket inte är fallet). Vi tror att han övervägde en stund innan han sa nej, tusen kameler är ju aldrig fel...

           Efter en lång lunch kör vi vidare över den stora och numer nästan helt torra saltsjön Chott El-Jerid. Tack vare den väg som byggts tvärs över sjön går det nu enkelt att åka över, istället som förut köra runt. Den är mycket torr, mer torr än vi någonsin sett den, det är möjligt att det regnat väldigt lite den senaste tiden.

           Vi kör mot kvällens mål – en inspelningsplats för Star Wars! Den kallas Mos Epsa och där står ännu dekoren kvar och man kan gå runt i den för filmen byggda lilla rymdstaden mitt i öknen. Självklart är den belägrad av försäljare, så vårt besök blir kort, men ändå intressant att se en av platserna där filmerna faktiskt spelats in.

           Vi tar istället sikte på de enorma dynerna just bredvid. Vi har redan börjat sakna sanden så vi ger oss in på lite sandkörning för att leta plats för natten bland dessa dyner. Peter, i sitt offroad-esse, tar lead och kör upp och ned för dynerna, inga som helst problem, förrän vi försöker oss på den högsta dynen med en liten sänka på toppen. Vi sätter en av bilarna duktigt i sanden uppe i sänkan. Eftersom vi inte vill riskera att sätta fast den andra bilen också genom att försöka dra ut den, blir det spadar och sandstegar istället. Det blir en del kroppsarbete att få loss den: gräv-gräv, sandstegar under däcken, gasa och komma en, två, tre meter, sedan stopp - fast igen. Dags att gräva igen, sandstegar och gasa, en, två, tre meter - fast. Och så fick vi hålla på en stund innan det till slut gick att köra ned från dynen. Trötta av arbetet kör vi till platsen vi hittat för vår vildkamp och slår läger. Kvällen bjuder på lägereld, god mat och lite oboe-spel av Nils. Alla slocknar rätt fort efter det. Det är härligt med lite kroppsarbete.

           Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130509-5947_t.jpg
Views:	1
Size:	68.3 KB
ID:	482

           Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130509-5974_t.jpg
Views:	1
Size:	82.2 KB
ID:	483


           Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130509-5997_t.jpg
Views:	1
Size:	70.0 KB
ID:	484

           Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130509-6006_t.jpg
Views:	1
Size:	52.1 KB
ID:	485

           Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130509-6027_t.jpg
Views:	1
Size:	63.6 KB
ID:	486

           Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130509-6036_t.jpg
Views:	1
Size:	63.0 KB
ID:	487

           Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130509-6047_t.jpg
Views:	1
Size:	89.9 KB
ID:	488

           Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130509-6059_t.jpg
Views:	1
Size:	59.6 KB
ID:	489

           Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130509-6067_t.jpg
Views:	1
Size:	95.8 KB
ID:	490

           Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130509-6068_t.jpg
Views:	1
Size:	86.4 KB
ID:	491

           Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130509-6075_t.jpg
Views:	1
Size:	64.3 KB
ID:	492

           Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130509-6138_t.jpg
Views:	1
Size:	40.4 KB
ID:	493

           Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130509-6178_t.jpg
Views:	1
Size:	79.5 KB
ID:	494
           Last edited by fredrikarnell; 13-11-2013, 15:10.
           Arnell Expedition
           Vad blir nästa äventyr?

           Comment


           • #12
            Expedition Tunisien 2013: Dag 11

            Med endast ett par dagar kvar blir det till att ta lite mer snabba vägar och vi börjar åka norrut. Först tar vi på morgonen en tur via en mindre saltsjö med stenar som ser ut som glasbitar och glimmar på marken som guld.

            Vi far vidare och upp mot bergen i västra Tunisien som är del av Atlasbergen som går längs med hela Nordafrika, där vi letar efter ett vattenfall vid Tamerza. Det visar sig inte vara så svårt att hitta och snart är vi iklädda badbyxor (utom Nils som tappat badbyxorna i Ksar Ghilane och kör mer naturellt) och badar i vattenfallet. Det är härligt att svalka sig lite.

            Vi blir inbjudna av en lokal berber att komma hem till honom på te, mycket gott. Efter detta letar vi nattplats och spenderar natten invid en olivlund med utsikt över ett kaktusfält - man vet aldrig var man hamnar för natten!

            Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130510-6230_t.jpg
Views:	1
Size:	57.3 KB
ID:	495

            Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130510-6252_t.jpg
Views:	1
Size:	61.6 KB
ID:	496

            Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130510-6262_t.jpg
Views:	1
Size:	98.3 KB
ID:	497

            Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130510-6272_t.jpg
Views:	1
Size:	97.4 KB
ID:	498

            Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130510-6295_t.jpg
Views:	1
Size:	49.9 KB
ID:	499

            Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130510-6311_t.jpg
Views:	1
Size:	53.7 KB
ID:	500

            Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130511-6371_t.jpg
Views:	1
Size:	64.4 KB
ID:	501
            Last edited by fredrikarnell; 13-11-2013, 15:10.
            Arnell Expedition
            Vad blir nästa äventyr?

            Comment


            • #13
             Expedition Tunisien: Dag 12

             Vi börjar dagen med ett besök vid den gamla romerska staden Sbeitla med ruiner som är makalöst välbevarade för att vara nästan 2000 år gamla. Vi tar också en titt på Kairouans heliga moské (heligast efter moskén i Mecka) på vägen norrut. Imponerande den också.

             Kvällen vill vi spendera vid vattnet så vi tar den snabba vägen upp mot halvön Cap Bons sydsida i norra Tunisien där vi letar upp en strand som vi tar som vår nattkamp. Det är en fantastiskt fin strand och helt övergiven. Vi har den helt för oss själva.

             Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130511-6381_t.jpg
Views:	1
Size:	83.0 KB
ID:	502

             Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130511-6383_t.jpg
Views:	1
Size:	96.1 KB
ID:	503

             Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130511-6396_t.jpg
Views:	1
Size:	81.0 KB
ID:	504
             Last edited by fredrikarnell; 13-11-2013, 15:11.
             Arnell Expedition
             Vad blir nästa äventyr?

             Comment


             • #14
              Expedition Tunisien 2013: Dag 13

              Det är dagen för avfärd med båten så vi gör oss redo tidigt och ger oss av till Tunis för att turista lite i stan i väntan på båten. Efter lunch är det dags att tackla byråkratin runt färjelägret. Vi tar oss en fixare och det hela löser sig förvånansvärt fort denna gång. Att växla pengar i ett land där allt är stängt på söndagar är inte det lättaste, och att pengarna blir värdelösa när vi lämnar landet gjorde också att växlingspojkarna levde ett gott liv här. Vi bordar så småningom båten och lämnar Afrika för den här gången.

              Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130512-6401_t.jpg
Views:	1
Size:	73.0 KB
ID:	505

              Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130512-6422_t.jpg
Views:	1
Size:	45.3 KB
ID:	506

              Click image for larger version

Name:	Fredrik Arnell--20130512-6453_t.jpg
Views:	1
Size:	67.8 KB
ID:	507
              Last edited by fredrikarnell; 13-11-2013, 15:11.
              Arnell Expedition
              Vad blir nästa äventyr?

              Comment


              • #15
               Expedition Tunisien 2013: Dag 14

               En transportdag på båten och när vi kommer fram till Italien är det bara att köra vidare tillbaka till Alessandria för en sista campingnatt. Det blir en avskedsfest i gräset. Enormt trevligt!
               Last edited by fredrikarnell; 13-11-2013, 15:13.
               Arnell Expedition
               Vad blir nästa äventyr?

               Comment

               Working...
               X