Announcement

Collapse
No announcement yet.

Ett exempel på hur det praktiska går till under en expedition

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Ett exempel på hur det praktiska går till under en expedition

    Vi tänkte med denna post försöka ge lite insikt i hur det praktiskt kan fungera under en expedition, typiskt hur sover vi, hur äter vi, hur tvättar vi oss, etc. Detta är vår metod att lösa det praktiska – det är säkert inte det enda och allena bästa sättet, däremot har vi funnit att detta är vad vi konvergerat mot under våra år av resande och det funkar relativt bra.

    Under dagen kommer vi till lunch nästan uteslutande äta ”ute”, dvs på restauranger vi hittar längs med vägen, där vi provar alla möjliga saker som finns att hitta. Middag varierar, ibland äter vi den också på restaurang, andra gånger lagar vi maten själva, det beror på situationen och vad vi känner för.

    Med dagens äventyr lidandes mot sitt slut eller när vi är trötta är det dags att arrangera sovplats, ibland blir det tidigt på dagen, andra gånger blir det sent på natten, men ofta någonstans mittemellan. Det brukar vara lättare att hitta en bra plats innan det blir mörkt, så vi brukar försöka sikta på det. Vi letar ofta efter en ostörd plats där vi kan njuta av naturen och tystnaden och utan att störa andra. Där vi reser finns det ofta mycket land där ingen person finns på många kilometer och det är ofta dessa platser som blir de bästa vildkampningarna. I andra fall vill vi vara närmare civilisationen för att kunna träffa lite folk, etc. och letar då efter mer centrala platser, men det brukar vara svårare att hitta. När vi hittat vår vildkampingplats – ibland är det lätt, ibland tar det en stund – ställer vi upp bilarna för natten och plockar fram stolar och bord, fäller ut markiserna och helt plötsligt är vi som hemma var vi än råkar vara för natten. Vi underhåller oss på olika sätt, t ex genom en liten utflykt, fotografera solnedgången eller underhålla lägerelden och varandra med gott skratt, eller vad vi kan komma på. Ifall vi inte ätit lagar vi nu middag.



    Click image for larger version

Name:	image_235.jpg
Views:	1
Size:	201.5 KB
ID:	687


    Vår egen matlagning är en mycket rolig del av expeditionen. Om vi är nära civilisationen botaniserar vi under dagarna på marknader och i affärer och köper råvaror och komponerar ihop vår egen mat av dessa. Det brukar ofta bli enkelt men väldigt gott! Speciellt gott när man kan äta med en magnifik vy mitt i vildmarken. Matlagningen sker vanligen på gasolkök som vi har med oss. Ibland när vi vill lyxa till det kan vi grilla kött och grönsaker över öppen eld. Det brukar bli riktigt bra! Alla hjälps förstås åt att laga maten samt med förberedelser och diskning, etc. (varieras så att vissa är ansvariga för matlagning/diskning medan andra är ”fria” och det roterar sedan). Vi har bekväma fällstolar till alla och lika så bord som bestick, kåsor, muggar, etc. allt som behövs för att äta.



    Click image for larger version

Name:	image_236.jpg
Views:	1
Size:	250.2 KB
ID:	688


    Maten vi köper gemensamt för att laga kommer vi att arrangera via en ”hushållskassa”, där alla betalar in en summa pengar och sedan handlar vi mat tillsammans för dessa pengar på marknader eller i affärer. När pengarna tar slut blir det till att pytsa in nytt. Beroende på vad vi bestämmer i expeditionsgruppen kan också restaurang betalas med denna kassa.

    När vi känner oss trötta fäller vi upp taktälten och bäddar. Taktälten är geniala och fälls upp på endast några minuter och blir direkt sovklara. Med sina 7 cm madrasser är de väldigt sköna, inte långt från en vanlig säng. I bilen bäddar vi genom lösningar som förvandlar innandömet till en dubbelsäng. Sovsäck, kudde, sovkläder, etc. förvaras i tälten och försvinner därmed undan från dagsaktiviteterna och hålls rena. Efter tandborstning är det bara att krypa upp i sängen, rulla in sig i sovsäcken och lämna tältingången öppen och njuta av stillheten med en vy över nejden sisådär två meter över marken och fundera över livet med sällskap av stjärnorna som glimmar ovan. Det brukar ofta vara magiskt.

    Solens morgonstrålar brukar värma upp tälten och väcker oss naturligt vid soluppgången. Det brukar falla sig naturligt att gå upp med solen och gå och lägga sig med solen för att maximera dagsljuset.

    Frukost blir det ofta i anslutning till nattkampingen och vi brukar äta innan vi åker vidare, eller ifall vi känner för det, åka en bit och sedan stanna för frukost med fin utsikt. Frukosten blir ofta enkel, t ex juice, mackor, lite grönsaker och kanske yogurt – det väljer vi när vi handlar.

    Hygien när man är ute och reser är alltid intressant och utmanande. Tandborstning och vaskning brukar vi göra direkt ur bilen, där vi har våra necessärer och vatten. Duschning är ännu mer intressant, och självklart får man ställa sig in på att på en expedition kommer man inte kunna duscha lika ofta som hemma – men eftersom det är lika för alla spelar det ofta ingen roll. Duschning borta från civilisatitonen brukar vi lösa genom att utnyttja våra ”grisar” – svarta ihoprullbara vattensäckar från Schweiziska armén, där vi kan få med totalt 80L duschvatten (dvs vildduschning är relativt vattensparsamt, max 5-10L per person...). De är svarta av just en anledning – lägger vi dem på taket kan vi efter några timmar duscha i varmvatten (nåja, varmare vatten). Duschningen i sig självt sker då med en sådan ”gris” hängandes från bilen och med eventuellt ett uppslaget duschtält och vi har då samma komfort som hemma, mitt i vildmarken! Den andra lösningen när vi är närmare civilisationen är att stanna till på en kampingplats och låna deras duschar för en mindre peng där sådana finns.

    Toa-besök blir vildmarksmässiga i anslutning till sovandet, annars stannar vi till på toaletter längs med vägen ifall vi hittar, och alla restauranger samt bensinstationer har vanligen också toalett i någon form. Hittar vi inte någon toa blir det att lösa situationen efter bästa förmåga

    Sedan måste vi också dricka – framförallt i öknen. Utöver grisarna med sina 80L att användas i nödfall som dricksvatten har vi också ca 80L i vattendunkar i bilarna. Utöver detta kommer varje person också att ha sitt ”personliga” dricka, t ex smaksatta drickor eller så som vi köper i affärer, utöver det vi har som gemensam smaksatt dricka och juice för frukost.

    När morgonaktiviteterna börjar bli klara, fäller vi ihop tälten och packar bilarna i förberedelse för att fortsätta med en ny dags äventyr. Ibland åker vi vidare direkt, andra gånger hittar vi något intressant i direkt anslutning till nattplatsen.
    Last edited by fredrikarnell; 26-10-2016, 20:37.
    Arnell Expedition
    Vad blir nästa äventyr?
Working...
X